De derde generatie in familiebedrijf Techniko
Luc Oosting (1991) staat aan de vooravond van een nieuwe fase in zijn leven. Sinds kort is hij de nieuwe eigenaar van familiebedrijf Techniko. De derde generatie inmiddels.
Luc is binnen Techniko belast met de planning, inkoop en de werkvoorbereiding. In de praktijk betekent dit onder andere dat hij verantwoordelijk is voor de uitvoering van alle werken. “Voor kleine klussen hebben de jongens contact met mij, heb ik contact met de klant en voor grotere klussen hebben we een projectleider, die nauw samenwerkt met de drie calculators op kantoor.” Voor de duidelijkheid: als Luc het heeft over kleine projecten, bedoelt hij het plaatsen van een warmtepomp of een ketel. Grote klussen zijn die van een paar ton of meer.
Korte lijnen
“We houden van korte lijnen en duidelijkheid,” legt hij uit. “De projectleider bezoekt de werken om de kwaliteit van onze opleveringen te waarborgen. De calculators werken het project uit en blijven verantwoordelijk wanneer de klus doorgaat. Dit voorkomt overdrachten en verkleint het risico op fouten. De calculator is het vaste aanspreekpunt voor de klant en zorgt ervoor dat benodigde materialen of aanpassingen tijdig worden geregeld tijdens het project.”
Helpende hand
Nog maar een turf hoog stak hij de armen al uit de mouwen. “Met pa in het magazijn, goederen inruimen en in vakanties met de jongens mee op klus. Kleine dingetjes doen. Dat vond ik mooi en daar heb ik veel van geleerd.” Tien jaar geleden was er de nood aan de man en bood Luc - die technische bedrijfskunde heeft gestudeerd - de helpende hand. “Het liep allemaal niet zo vlot, ze zochten een planner en ik zei toen ‘dat kan ik ook wel voor jullie doen’.” En hij is nooit meer weggegaan.
Nieuwe kapitein, zelfde koers
Een nieuwe kapitein, een nieuwe koers? “We hebben het team goed staan, goede monteurs, jongens die hart voor de zaak hebben, die meedenken, die strak werk leveren, kwaliteit. De verdeling tachtig/twintig particulier en zakelijk zal zo blijven. Ik ben niet van plan een heel andere kant op te gaan. We doen geen seriebouw, meters maken, denk dat dat ook niet leuk is om te doen. We vinden het mooi om bij de particulier te zijn. Aandacht, specialistisch werk, een mooi product afleveren, daar houden we van en dat zal zo blijven. Ik kreeg vandaag twee mailtjes van mensen waar we gestart zijn. Die zijn supertevreden, heel verbaasd zijn dat er in twee dagen zoveel werk verzet is, schrijven dat het goede gevoel dat ze bij ons hadden bewaarheid wordt. Dat doen de jongens die daar aan het werk zijn, want je kunt nog zo’n mooi plaatje schetsen, die jongens moeten het maken. Het is supermooi dat je zulke berichten terug krijgt. Die verdelen we ook meteen onder het team. We maken niet veel reclame, veel is mond tot mond. Dat doen die jongens. Die leveren goed werk af, communiceren met de klant, zijn vriendelijk, netjes, ruimen alles op. Daar krijgen we nieuwe opdrachten van en dat niveau gaan we de komende jaren ook aanhouden.” In dit kader moeten we ook zeker de twee erg grote utiliteitsklussen noemen. In beide gevallen geen aanbestedingen maar een gunning, een bewuste keuze voor Techniko.
Steady
De komende jaren wordt gestuurd op duurzaamheid en dan met name op warmtepompen en accupakketten voor thuisgebruik. “Daarmee willen we voorop blijven lopen, constant kijken naar de beste systemen. Dat kost in het begin tijd en geld, maar als de accupakketten wel booming worden, hebben wij daar wel verstand van. Het gaat ons niet om aantallen. We willen het kwalitatief goed afleveren met verstand van zaken. We maken geen rare sprongen, we gaan voor steady.”