De familie Hoving liet alle installatiewerk over aan Techniko. We gingen op de koffie om eens te horen hoe dat is bevallen.

“Het belangrijkste in de woning is de klimaatsituatie, dat het nooit te warm of te koud is.”

Nadat de kinderen de deur uit waren, vonden Annemarie en Koos Hoving dat ze wel wat kleiner konden gaan wonen. Rolde werd verruild voor Balloo waar de twee een werkelijk prachtig rietgedekt landhuis met een bijgebouw met daarin een zwembad en sauna hebben neergezet. Het is de vierde woning die ze hebben laten bouwen. “En waarschijnlijk ook de laatste”, zegt Koos, en dan lachend: “het hoeft vandaag nog niet, maar hier wil ik wel doodgaan.

usp-icoon-01-svg
De woning is volledig energieneutraal, uitgerust met HR triple glas, twee warmtepompen, en 69 zonnepanelen voor maximale efficiƫntie
usp-icoon-01-svg
Het huis maakt gebruik van de nieuwste bouwtechnieken en isolatiematerialen voor maximaal comfort en minimale energiekosten
usp-icoon-01-svg
De woning is ontworpen met het oog op optimaal klimaatbeheer, waardoor het altijd een aangename temperatuur heeft

Van bouwkunde tot droomhuis in Balloo

Koos en Annemarie Hoving creëerden hun ideale woning met oog voor duurzaamheid en comfort, een plek waar rust centraal staat.

Vier keer verhuisd, vier keer naar een nieuwe woning. “We zijn verwend”, glimlacht hij. “Voordat we in Rolde nieuw gingen bouwen, waren we bezig met een monumentaal pand. Dat ging niet door omdat we werden overboden. Achteraf blij, ik heb MTS bouwkunde gedaan, dan heb je er een beetje kijk op, maar een oude woning op een goed isolatieniveau te brengen is lastig. Op een monumentaal pand mogen geen zonnepanelen, soms mag er geen dubbelglas in, een oud pand is altijd lastig, en kostbaar ook. Ik zei tegen mijn vrouw ‘we bouwen nieuw, dan heb je altijd de nieuwste isolatie en de nieuwste technieken’. Toen keken of we iets kleiner konden vinden werd ons bij toeval deze kavel aangeboden. Je moet een beetje geluk hebben in je leven.”

Tassen

MTS Bouwkunde, vier woningen en twee keer een bedrijfspand neergezet, dan heb je iets met bouwen zou je zeggen. “Dat bouwen, dat ligt me wel”, lacht de sympathieke ondernemer die met The Chesterfield Brand fabrikant is van luxe leren tassen en deze zeer succesvol naar 26 landen exporteert. “Na de MTS wilde ik door naar de HTS, maar ik kreeg een hernia, ben daaraan geopereerd en ben een jaar uit de running geweest. Toen miste ik natuurlijk de aansluiting met mijn maten en dacht ‘weet je wat, ik rond mijn stage af en dan zie ik wel’. Maar op mijn stage lieten ze me beton afrijen en stenen sjouwen, toen heb afscheid genomen.” Het lijkt een hele stap van de bouw naar de tassen.

Via de fietsenwinkel waar hij in zijn vrije tijd werkte kwam hij in contact met een vertegenwoordiger van fietstassen en damestassen die hem vroeg of hij niet bij hem wilde komen werken. Lang verhaal iets korter, Koos Hoving concentreerde zich op de damestassen en zat onlangs veertig jaar in het vak.

Elke morgen zwemmen

Dit huis is kleiner dan het vorige, maar met 1.400 kuub inhoud en een bijgebouw van 300 kuub natuurlijk nog steeds fors. Maar wel energieneutraal! “Alles is uitstekend geïsoleerd, met HR triple glas en twee warmtepompen. Onze energierekening is 310 euro per maand, inclusief 180 euro vastrecht vanwege een grote stoppenkast van 50 ampère. In Rolde hadden we ook een zwembad, maar dat zat in de kelder. Ik zwem elke ochtend, maar in de zomer kwam het er vaak niet van. Nu ligt het zwembad in het bijgebouw; bij mooi weer zet je de deuren open, neem je een frisse duik, en kun je daarna heerlijk in het zonnetje zitten.” 

Het houten bijgebouw heeft ook een andere belangrijke functie. Op de twee daken liggen 69 zonnepanelen, en door de daken onder een hoek van dertig graden laag hellend te plaatsen, halen we het maximale rendement eruit. Daar is goed over nagedacht.

Airco niet nodig

Hoeveel huizen je ook bouwt, in de praktijk kom je altijd dingen tegen waarvan je denkt: ‘dat had net even anders gemoeten.’ “Ons vorige huis stond vol op het zuiden, altijd zon in huis. Maar wat doe je dan? Dan trek je de screens dicht. In dit huis staat alleen de voorkant in de zon. We hebben ’s ochtends zon in de woonkamer, maar verder niet teveel. Heerlijk, want in de zomer blijft het hier aangenaam. We hebben zelfs geen airco nodig, terwijl die in het vorige huis onmisbaar was. En als we zon willen, hebben we achterin een fijn zitje bij het bijgebouw.”

“Het belangrijkste voor mij in huis is het klimaat – dat het nooit te warm of te koud is. Hier is dat perfect geregeld. Ook anders dan voorheen: we zitten nu helemaal zonder gas, hebben overal vloerverwarming en natuurlijk domotica, waarmee je alle lampen via de telefoon bedient. We hadden dit nog verder kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld met slimme deursloten, maar dat voelt voor mij niet prettig. Ik vind het wel zo fijn om een deur gewoon met een sleutel op slot te doen.”

Bevoorrechte positie

“Dit is de laatste,” zegt hij stellig. “Mijn vrouw heeft gezegd: ‘nu is het klaar.’ Onze vorige woningen waren ook droomhuizen. Maar dit plekje in Balloo is gewoon uniek. Voor kijken we uit op de koeien, opzij naar de schapen en achter naar de paarden, en we hebben er geen werk van. Het is zo rustig.  

De woning ligt hemelsbreed vijfhonderd meter van de vorige. Maar het is een totaal andere wereld. Toen zaten we aan een doorgaande weg, nu zitten we in de rust. We hebben een prachtige tuin van 2.000 vierkante meter. Op de kop van het buitenverblijf hebben we een mooie zit met een buitenkeuken. Weekends komen er vaak vrienden of buren borrelen en eten, maar samen zitten we er ook veel. We zijn graag buiten. Het is hier heerlijk, altijd rustig.  

Als ik wel eens met mijn vrouw door Amsterdam rijd, zeg ik: ‘kijk, zo wonen de meeste mensen.’ Ik moet er niet aan denken, maar we bevinden ons natuurlijk wel in een bevoorrechte positie.  

Ik ben 137 keer naar China en 70 keer naar India gevlogen. Als ik dan terug naar huis rijd, denk ik altijd: ‘wat hebben wij het toch goed voor elkaar in Nederland.’ De definitie van fijn wonen is rust. Landelijk wonen, bos binnen bereik, een fijn wandelgebied, en comfort in en rond je woning. Qua leefcomfort kun je hier oud worden. Ik ben bijna 62 jaar, en ik wil hier over dertig jaar nog wel wonen.”

Persoonlijk advies

Ben je geïnteresseerd geraakt in onze product en en/of diensten, dan voorzien wij je graag van een persoonlijk advies, geheel afgestemd op jouw wensen en behoeften.
Ervaren specialisten staan klaar voor jou
Bespreek jouw wensen tijdens een afspraak
Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek